Fujiwalk Kitap Önerileri -3

Merhaba. Sizlerden gelen istekler doğrultusunda Fujiwalk’da yeni içerikler yayınlamaya devam ediyoruz. Bu bağlamda gelen isteklerden birisi olan kitap önerilerini bölümler halinde yayınlıyoruz. Önereceğimiz kitapların tamamı okuduklarımızdan olacak. Kitap önerilerini iki farklı bölüm olarak yayınlamayı uygun gördük. İlki fotoğrafın felsefesine yönelik ve biyografiler, ikincisi ise daha çok teknikden bahseden kitaplar olacak.

Bugün size 10 adet kitap önerisi yapacağız. Bu önerilerimiz fotoğrafın tekniğine yönelik olacak. Kitap kapaklarının fotoğraflarını sizlerle paylıyoruz ki daha rahat bulabilesiniz. Önereceğimiz kitapların bazılarının baskısı olmayabilir emin değiliz fakat internet üzerinden bulma şansınız olacaktır. Aşağıdaki kitaplar farklı yazarların aynı konular üzerine yazdığı kitaplardan oluşuyor. Hepsini okumanıza gerek yok içlerinden birini seçip alabilirsiniz. Fakat biz Sabit Kalfagil’in “Kompozisyon” kitabını öncelikli olarak öneriyoruz.

Prof: Sabit Kalfagil

Sabit Kalfagil: Kompozisyon

Elinizdeki kitabın ilk hali 1981’de Yeni Fotoğraf Dergisi’nce yayımlandı. O güne kadar gerek yurt dışında gerek yurt içinde yeterli kaynak yoktu. Bir kitabın hazırlanmasında önemli ölçüde kaynak taraması yapılır. Bilgiler taş üstüne taş koyarcasına birleştirilir ve kaynakça gösterilir. 1981’deki kitabında elinizdeki kitabında böyle bir kaynakçası yoktur. Çünkü hiçbir kitaptan alıntı yapılmamıştır.

Michael Freeman

Michael Freeman

Sıradan bir fotoğrafı muhteşem bir fotoğraftan ayıran şey kompozisyonun kalitesidir. Fotoğrafçı gözünüzü yalnızca birbiriyle ilişki içinde olan özneleri görmek için değil, maksimum etkiyi vermek için de en iyi açı ve ışıkla yakalayacak şekilde geliştirin.

Michael Freeman

Michael Freeman

Fotoğrafın en önemli yapı taşlarından biri olan ‘ ışığı okuma’ konusunu Michael Freeman’ın rehberliğiyle öğrenin. Michael Freeman, ışığın ve gölgenin nüanslarını öğretmekle kalmıyor, makinenizin ışığı ve gölgeyi nasıl görüp kaydettiğini, çekeceğiniz sahnelere ortalama bir düzenle nasıl yaklaşılacağını da anlatıyor ve tüm bunlar için uygun teknik bilgiyi veriyor.

Michael Freeman

Michael Freeman

Bu kitabın yardımıyla doğru pozlamanın püf noktalarını kavrayacak, enstantane hızı, diyafram ve ISO arasındaki farkı öğrenecek, bu ayarların doğru kombinasyonu ile nasıl hızlı ve etkili çekim yapabileceğinizi keşfedecek ve pozlama ile ilgili kararlarınızın estetik tarzınızı nasıl biçimlendirdiğini göreceksiniz. Fotoğraf makinenizin pozometresinde bulunan ölçüm modlarını tanıyarak her sahne için en iyi seçenekleri ve en iyi ayarlamaları kolayca yapabileceksiniz.

Michael Freeman

Michael Freeman

Michael Freeman, adım adım anlatılan ve kolay takip edilebilen talimatlarla günümüzün yüksek kalitedeki dijital kurgu programlarını anlatarak bu programların nasıl etkili bir şekilde kullanılabileceğini gösteriyor.

David Prakel

David Prakel

Başarılı bir fotoğrafın oluşturulabilmesinin temel taşlarından ilki ışıksa, ikincisi de kompozisyondur. İşin içine katılan diğer teknik beceriler her ne olursa olsun, eğer bir görüntünün temel düzenlemesi eksikse, geride izleyicinin ilgisini üzerinde toplayabileceği pek birşey kalmaz.Peki, öyleyse bir kompozisyonu başarılı yapan etkenler nelerdir? Bunun için acaba kurallara mı uyulacaktır yoksa kurallar mı yıkılacaktır?

David Prakel

David Prakel

Işığı ve aydınlatmayı anlamak iyi fotoğrafçılık için temel ilkedir ve iyi bir fotoğrafçı ışıkla boyamasını da öğrenmelidir.Herhangi bir görüntünün aydınlatılma biçimi, izleyicinin onun içeriğini nasıl göreceğini ve yorumlayacağını etkileyecektir.

David Prakel

David Prakel

Pozlandırma konusu hem filmli, hem de sayısal fotoğraf makineleri için fotoğrafçılığın en karmaşık yönlerinden birini oluşturur. Yetersiz pozlandırma nadiren iyi bir görüntüye yol açar ve kendi amaçlarınız doğrultusunda perde hızı ve diyafram açıklığı gibi fotografik değişkenlere müdahale edebilmek, gerçek fotoğrafçılığın da bir işaretidir.

Michael Freeman


Michael Freeman

Tasarım, başarılı bir fotoğraf yaratmadaki en önemli faktördür. Güçlü bir fotoğrafın potansiyelini görme ve ardından da grafik öğeleri etkili, bağlayıcı bir kompozisyon halinde düzenleme becerisi, fotoğraf yaratma konusunda daima anahtar yeteneklerden biri olmuştur.

Michael Freeman


Michael Freeman

Herhangi bir fotoğrafın kaynağı fotoğraf makinesi değildir, hatta vizörden görünen sahne bile değildir -kaynak, fotoğrafçının zihnindedir. Zihin, bir görüntünün, hafıza kartınakaydedilmesinden ya da filmin üzerine basılmasından önce yaratıldığı yerdir.

©️Hüseyin Aldırmaz. Bütün yayın hakları saklıdır. Kaynak gösterilerek tanıtım için yapılacak kısa alıntılar dışında yazar ve fotoğrafçının yazılı izni olmaksızın hiçbir yolla çoğaltılamaz ve kullanılamaz.

Yazar: www.huseyinaldirmaz.com

Lütfen bu gönderiyi paylaşın, bilgi paylaştıkça çoğalır. Beni İnstagram'da takip etmeyi unutmayın. @huseyinaldirmaz