Sokak fotoğrafçılığı için öneriler: ‘Etkileşimi Yakalayın’

Sokak fotoğrafçılığı için öneriler köşemizin bu haftaki başlığı ‘Etkileşime Girin’
Gelin birlikte bu konuyu yakından inceleyelim.

ETKİLEŞİME GİRİN

Fotoğraflarımızda bazen birden fazla kişi olabiliyor ve bu kişiler arasında da bir etkileşim meydana gelebiliyor. Birden fazla kişi derken, bazen birkaç farklı insanı bazen de insan ve hayvan arasındaki etkileşimi kastediyorum.

Etkileşim nedir? İki farklı öğenin birbirini etkilemesi durumu yani aralarındaki ilişkiden bahsediyorum. Bir sohbet ya da bir vedalaşma “an”ı veya bir köpeğin sahibi ile bakışma “an”ı gibi… Kompozisyonu oluştururken söylemek istediğimizi açık şekilde belirlemeli ve doğru anda fotoğrafı alabilmek için odaklanmalıyız. Karşımızdaki durum ve buna verdiğimiz tepki kompozisyonun değişmesi için bize fırsat verebilir. Konuyu ilk gördüğünüz anda deklanşöre basarsanız hızlı bir tepki ile fotoğrafı almış olursunuz. Fakat konunun hareketi karşınızda devam ediyorsa ve sizin de bu hareketi düzenleyecek zamanınız varsa, başka tasarımlar üzerine odaklanmalı ve az önce bahsettiğim muhtemel etkileşimi yakalamaya çalışmalısınız. Gelin bu konuyu örnek bir fotoğraf üzerinden inceleyelim.

Aşağıdaki fotoğrafı Sancti Spiritus Cuba’da çektim.

Hüseyin Aldırmaz Fujifilm Xpro2 / Fujinon 10-24

Konu ile yüz yüze geldiğimde yukarda bahsettiğim gibi hızlıca bir fotoğraf aldım. Konu çaprazımda kalmıştı ve bir an adamla göz göze geldiğimizde yüzündeki gülümseme bana orada kalmam ve çekime devam etmem için bir işaretti.
Ben bunları düşünüp doğru bir fotoğraf almak için hamle yapmadan önce köpek bir an aşağı atlayıp diğer pencereden adamın önünden tekrar göründü. Bu defa adam diğer tarafa geçti derken aralarında bir oyun başladı. Köpek bizi gördüğü için fazlasıyla sevinmiş ve bu duruma ayak uyduran sahibiyle oyun oynuyordu. Benimse aklımda tek bir an vardı. Hareketin belli bir noktasında durup birbirlerine bakarlar mı?

Bulunduğum çapraz konum istediğim bakış noktasını vermediği için hemen cepheye döndüm. Makinanın vizörü gözümde köpek ve adamın sürekli yer değiştirmesini takip ediyor

, uygun anlarda deklanşöre basıyordum. Bir süre sonra adam köpeğin sırtını okşamaya başladı ve bir an, yalnızca bir an birbirlerine bakıverdiler. İşte beklediğim etkileşim orada, karşımdaydı ve o an deklanşöre basarak fotoğrafı alıverdim. Bir süre sonra köpek evin içine kaçtı, ben de selamımı verip oradan uzaklaştım.

Hikayesinden haberiniz olmasaydı, bu fotoğrafa baktığınızda, doğal olarak, hareket yokmuş gibi hissedebilirsiniz. Fakat yukarıda yazdığım gibi, çok hızlı ve sürekli bir hareket vardı. Bu gibi durumlarda bazı alışkanlıklar edinmeniz yararınıza olacaktır. Bunlardan en önemlisi gözünüzü vizörden ayırmadan konuyu takip etmek ve uygun anlarda fotoğraf çekmeye devam etmek. Asla çektiğiniz fotoğrafa ekrandan bakmaya kalkmayın çünkü karşınızda hareket olanca hızıyla devam ediyor.

İkincisi; bakış noktanızı değiştirin. Konuyu ilk gördüğünüz yer en doğru bakış noktası olabilir ama bu fotoğraftaki gibi bir konuda mutlaka en az bir iyi bakış noktası daha bulunabilir. Üçüncü olarak, ne çekmek istediğinizi bilin. Zihninizde bir tasarım oluşturun ve o fotoğrafı alabilmek üzere odaklanın.

Fotoğrafın zihinsel bir süreç olduğunu unutmayın. Zihninizde bir fotoğraf yoksa muhtemelen elinizde de olmayacak. 

Yazar: www.huseyinaldirmaz.com

©️Hüseyin Aldırmaz. Bütün yayın hakları saklıdır. Kaynak gösterilerek tanıtım için yapılacak kısa alıntılar dışında yazar ve fotoğrafçının yazılı izni olmaksızın hiçbir yolla çoğaltılamaz ve kullanılamaz.

Lütfen bu gönderiyi paylaşın, bilgi paylaştıkça çoğalır. Beni İnstagram'da takip etmeyi unutmayın. @huseyinaldirmaz