Sokak fotoğrafçılığı için öneriler: ‘Farklı açılar deneyin’

Farklı Açılar Deneyin

Sokak fotoğrafçılığı için öneriler yazımızın bu haftaki başlığı ‘Farklı Açılar Deneyin’

Konuyu ilk gördüğünüz yerden fotoğraf çekmek kolaydır. Çoğu zaman en doğru bakış noktası konuyu gördüğünüz ilk yer olmayabilir. Kimi zaman ilk gördüğünüz yer en doğru nokta olsa da bu başka bir bakış açısının olmadığı anlamına gelmez.

Sokak fotoğrafçılığı eğitimlerimde verdiğim tavsiyelerden biri mümkünse en doğru bakış açısını ya da en uygun ışığı bulmak adına konunun etrafında dönme gerekliliğidir. Bunu yaparken alt veya üst bakış açılarını da kontrol etmekte fayda var.

Sokak fotoğrafçılığı ile uğraşan birçok fotoğrafçının bilgi birikim ve deneyimlerinin kısıtlı olması bu tür konularda sıkıntı yaşamalarına sebep oluyor. Sokaklarda ellerinde makine, adeta turist edasıyla gezen bu insanlar bir şey görsün ya da görmesin her şeyi göz hizasından çekerek hızla olay yerinden uzaklaşıyor. Halbuki sokakta olmak bu anlama gelmiyor. Sokak fotoğrafçısı sokağın ruhunu anlamak ve ona göre davranmak durumundadır. Aksi halde sokak sizi kabul etmez. Hal böyle olunca da turist gibi geçip gitmekten başka yol kalmaz.

Sokaklarda yeteri kadar vakit geçirip acele etmeden, sakince konuyu kontrol altında tutmak ve en doğru bakış açısını bularak fotoğrafı almak gerekir. Fotoğraf tesadüfe bırakılacak bir olgu değildir. Üzerinde düşünülmesi ve tasarlanması gerekir. Aksi takdirde çektiğiniz ve şans eseri aldığınız iyi bir görüntünün size ait olup olmadığı bile tartışılır. İşte bu yüzden fotoğrafını çekeceğiniz konu ile bir bağ kurmalı, saniyenin onda 1’lik bir diliminde bile gerçekleşse bir tasarım yapmalı, tüm kontrolleri vizörden takip ederek en doğru anda fotoğrafı almalısınız.

Gelelim farklı açıların konu üzerinde nasıl derin değişiklikler yaptığına. Yukarıda yazdığım gibi konuyu belli bir açıdan etkili bir şekilde fotoğraflayabilirsiniz. Buraya kadar sorun yok fakat o fotoğrafı aldıktan sonra başka bir açıyla farklı bir fotoğraf alabilir miyim diye düşünmeden oradan uzaklaşırsanız hata edersiniz. Çünkü muhtemelen o konu için en az bir açı daha mevcuttur. Gelin bunu örnek bir fotoğraf üzerinden inceleyelim.

Aşağıdaki fotoğrafı Lviv’de çektim. Öncelikle fotoğrafı inceleyelim.

Hüseyin Aldırmaz / Fujifilm Xpro2 / 10-24

Bir kilisenin önünde bulunan çarmıh, İsa heykeli ve heykelin önünde dua ettikten sonra çarmıhı öpen insanlar. Beni çeken konu bu. Şimdi bir tasarım yapmam gerekiyor. Önce doğru bakış noktası ve yüksekliğini bulmalıyım. Arka planı temizleyebileceğim en doğru noktayı bulmak için çarmıhın çevresinde tam tur dönüyorum. Bakış noktasını buldum ve bunu belirleyen en önemli unsur öncelikle fon ve fonda bulunan eski Lada marka Rus otomobili. Bu otomobil mekân hakkında bilgi vermesi bakımından çok önemli.

Şimdi bakış yüksekliğini bulmam gerekiyor. Bu fotoğraf için en doğrusunun göz hizası olduğuna karar veriyorum. Sonra bir çerçeve belirlemem gerekiyor: kadraja hangi objeler girecek hangileri dışarıda bırakılacak? Çerçeveyi de belirledikten sonra makinemi konuya doğrultup oyuncunun, yani çarmıhı öpecek ve dua edecek kişinin gelmesini bekliyorum. Bir sürü insan gelip gidiyor en doğru karakterle fotoğraf alabilmek adına o noktada uzun süre bekleyerek farklı insanlarla onlarca fotoğraf alıyorum. Nihayetinde en doğru fotoğrafı aldığımı düşününce çekimi bitiriyorum.

Bundan sonra mekândan ayrılmış olsaydım alttaki fotoğrafı alabilmem mümkün olmayacaktı.

Hüseyin Aldırmaz / Fujifilm Xpro2 / 10-24

Şimdi başka bir fikir geliyor aklıma “acaba” diyorum “çarmıh ve İsa ile kiliseyi aynı kadrajda fotoğraflayabilir miyim?” İlk fotoğrafta kilise görünmüyor ve bu bana göre bütünlük açısından eksik bir fotoğraf. Çarmıhın etrafında tekrar bir tur attıktan sonra bambaşka bir tasarım yapmam gerektiğinin farkına varıyorum. Bu tasarım için öncelikle ultra geniş açılı lens kullanmalıyım.

Aklıma gelen fikir şu; çarmıhın en alt noktasından yukarı doğru bakarsam kilise ve İsa aynı kadraja sığar mı? Hemen boş bir anda makinamı çarmıhın en alt noktasına yukarı doğru dikey bir açı yapacak şekilde yerleştiriyorum ve gördüğüm şey beni çok etkiliyor. Kilise ve İsa artık aynı kadrajda, fotoğraftaki bütünlük tamamlandı ve daha önemlisi İsa artık bana yani izleyiciye bakıyor.

Doğru ve iyi fotoğraf için kafa yormanız gerektiğini unutmayın. Kendinize ve konunuza zaman verin (anlık görüntüler hariç) ve bir tasarım yapın.

©️Hüseyin Aldırmaz. Bütün yayın hakları saklıdır. Kaynak gösterilerek tanıtım için yapılacak kısa alıntılar dışında yazar ve fotoğrafçının yazılı izni olmaksızın hiçbir yolla çoğaltılamaz ve kullanılamaz.

Yazar: www.huseyinaldirmaz.com

Lütfen bu gönderiyi paylaşın, bilgi paylaştıkça çoğalır. Beni İnstagram'da takip etmeyi unutmayın. @huseyinaldirmaz