Sokak fotoğrafçılığı için öneriler: ‘Bütünlük’

Bütünlük

Sokak fotoğrafçılığı için öneriler ‘Bütünlük’ konulu yazımız sizlerle.

Fotoğraf çekerken anlatımımızı güçlü kılacak ve kadraj içindeki tüm öğelerin birbiriyle uyum içinde kompozisyonu desteklemesini sağlayacak en önemli başlıklardan biri de bütünlüktür. Fotoğraf tarzım gereği mümkün olan en minimalist yaklaşımla, sokak fotoğrafçılığında geometrik ve grafik öğeleri sadeleştirme üzerine çalışıyorum. Fakat daha kalabalık kompozisyonlarla çalışmak durumunda kaldığım da oluyor. Yani bazen konu daha fazla öğe içerdiği için karmaşadan düzen yaratmak gerekebiliyor. Ama her şeye rağmen en sadeleştirilmiş şekliyle bütünlüğü korumak üzere kimi zaman ışığı, bazen de kendi yerimi değiştirerek gereken düzenlemeye ulaşmaya çalışıyorum.

Gelin bu konuyu örnek bir fotoğraf üzerinden inceleyelim:

Önce fotoğrafı ilk gördüğümde konu içinde beni çeken durumdan başlayalım, yani bu fotoğrafı çekmem için beni dürten neydi? Aşağıdaki fotoğrafa ilk baktığınızda ne görüyorsunuz? Genel olarak kadraj içindeki objeleri inceleyelim; sol tarafta kadrajı çerçeveleyen su şişeleri, en dikkat çeken öğe olan branda üzerindeki kadın fotoğrafı ve hemen karşısında yerdeki camdan yansıyan sigara içen insan görüntüsü. Beni asıl çeken şeyi ise en sonda söyleyeceğim.

Fujifilm X100 Original

Şimdi gelin bu fotoğrafı gördükten sonra nasıl bir düzenleme ve sadeleştirme yoluna gidiyoruz ona bakalım. Öncelikle doğru bakış noktasını bulmak gerekiyor. Bakış noktasını belirleyen öğe camdan yansıyan insan figürü oluyor çünkü onun en belirgin göründüğü yeri bulmak gerekiyor. Bakış noktası bulunduktan sonra uygun odak uzaklığı bulunuyor; yani kaç mm ile çekeceğimiz. Makinayı konuya doğrultup uygun odağı ayarlıyoruz. Sonrasında doğru pozlama değerini bulmak ve sabitlemek gerekiyor. Artık hazırız.

Bulunduğum yer normalde çok fazla insan kalabalığı olan bir bölge yani önümden çok insan geçiyor. Bu arada, camda yansıması belirecek kişi henüz uygun pozisyona gelmedi, onu da bekliyoruz. Makinam gözümde, her şey hazır, önümden geçen insan kalabalığının boşalmasını beklerken tüm dikkatimi camda belirecek yansımanın en uygun olacağı “an”a odaklıyorum. Bir an sonra köşedeki simitçi çocuk tam da yansımada belirecek şekilde oturuyor ve sigara içmeye başlıyor. İşte bu benim aradığım şey, önümdeki insan kalabalığını da boşaltıp fotoğrafı alıyorum. Hızlı olmak gerekiyor çünkü kompozisyon bir an sonra bozulabilir.

Şimdi kompozisyonu nasıl kurduk inceleyelim. Kafamda oluşan fotoğraf şuydu; solda, brandadaki kadın karşı tarafta birine sesleniyormuş gibi bir pozda olduğu için onun karşısına, yani camdaki yansımaya birini denk getirmek gerekiyordu. Böylelikle ikisi arasındaki bağı kurmuş olduk.
Peki brandanın sol tarafındaki su şişelerini neden kadraja dâhil etmek gerekiyor? Bütünlük gereği, mekân hakkında bilgi vermek istiyorsanız dâhil edersiniz. Yani bu brandanın asılı olduğu mekân nasıl bir yer? Bir mağaza ya da market mi? Bu sizin için önemli mi değil mi? Su şişelerini kadraja dâhil ettiğinizde mekânın market veya büfe benzeri bir yer olduğu bilgisini izleyiciye vermiş oluyorsunuz. Bu da bütünlüğe katkı sağlayan bir düzenleme oluyor ama şunu da belirtelim, o şişeleri kadraj dışına da atabilirsiniz.

Böylelikle kafamızdaki fotoğraf oluştu ve fotoğrafı almış olduk.

Gelelim kadrajda beni en çok çeken konuya. Bunu sonda yazacağımı belirtmiştim. Brandaya dayanmış olan yeşil mavi renkli fırça ve branda üzerine aynı renkteki fırça darbesine dikkat ettiniz mi? İşte beni en çok çeken buydu.

©️Hüseyin Aldırmaz. Bütün yayın hakları saklıdır. Kaynak gösterilerek tanıtım için yapılacak kısa alıntılar dışında yazar ve fotoğrafçının yazılı izni olmaksızın hiçbir yolla çoğaltılamaz ve kullanılamaz.

Yazar: www.huseyinaldirmaz.com

kamagra oral jelly usa

Lütfen bu gönderiyi paylaşın, bilgi paylaştıkça çoğalır. Beni İnstagram'da takip etmeyi unutmayın. @huseyinaldirmaz