Kitap Önerileri- 4 Fujiwalk

Merhaba. Sizlerden gelen istekler doğrultusunda Fujiwalk’da yeni içerikler yayınlamaya devam ediyoruz. Bu bağlamda gelen isteklerden birisi olan kitap önerilerini bölümler halinde yayınlayacağız. Önereceğimiz kitapların tamamı okuduklarımızdan olacak. Kitap önerilerini iki farklı bölüm olarak yayınlamayı uygun gördük. İlki fotoğrafın felsefesine yönelik ve biyografiler, ikincisi ise daha çok teknikden bahseden kitaplar olacak.

Bugün size 10 adet kitap önerisi yapacağız. Bu önerilerimiz de fotoğrafın felsefesine yönelik olacak. Kitap kapaklarının fotoğraflarını sizlerle paylıyoruz ki daha rahat bulabilesiniz. Önereceğimiz kitapların bazılarının baskısı olmayabilir emin değiliz fakat internet üzerinden bulma şansınız olacaktır. Aşağıdaki 10 kitap Fujiwalk tarafından önerilir 🙂

Fotoğraf Felsefesi: Doğanın kalemi üzerine denemeler.

Derleyen: Scott Walden


‘Fotografik çelişkilerdeki ‘gerçekliği’ kişi nasıl kabul ya reddeder? Bu, çağdaş filozoflar tarafından tartışılan ve kaleme alınan 13 denemeden oluşmuş bu kitabın temel fikrini oluşturuyor ve okurlar, sürekli olarak çelişen (kuramsal ve kişisel) önerilerle/açıklamalarla durmadan konu üzerine kafa yormaya yönlendiriliyorlar. ‘Analitik fotoğraf felsefesi üzerine düşünen herkes için gerekli olan bu derleme bu konuda önde gelen yazarların pek çoğunun çalışmalarını içeriyor. Klasik işlerle yeni çalışılmış işlerin birlikte kullanılması, kitabı yararlı bir kaynağa ve fotografik temsille ilgili süregelen tartışmalara uyarıcı bir katkıya dönüştürüyor.

‘‘Görmek, inanmaktır… ya da? Dijital görüntüleme teknolojisi çağında fotoğraflar hala gerçekçi ve güvenilir olarak kabul edilebilir mi? Fotoğraf ve Felsefe fotografik güvenirlik, nesnellik ve gerçekçilik gibi konulara güncel bir bakış sunuyor. Kamera ile etik olarak ne yapılabileceğine ilişkin sınırları test ediyor ve fotografik olan ve olmayan sanatsal işler arasındaki temel farkı araştırıyor. Çağdaş filozoflar tarafından boylu boyunca düşünülmüş ve yazılmış, güzel sanatlar, sanat tarihi ve fotoğraf okuyan öğrenciler için eşsiz bir kaynak. Scott Walden’ın fotoğraf kuramı üzerine ilgisi yazarın felsefe eğitiminden ve fotoğraf uygulamalarından kendisine temel alıyor. Felsefi makalesi British Journal of Aesthetics’te yayımlandı ve fotoğrafik makalesi Places Lost: In Search of Newfoundland’s Resettled’s Communities’te (2003) yayımlandı. 2007’de Kanada Sanat Konseyi tarafından Duke and Dusches of York Prize’a layık görüldü. Hala Nassau Community College’de doçentlik yapmakta.’

Scott Walden / Fotoğraf Felsefesi

Fotoğrafın Krizi:  Vahşeti fotoğraflamak

Geoffrey Batchen


Susan Sontag’ın çığır açan kitabı Fotoğraf Üzerine’nin yayınlanmasından beri fotoğraflara, özellikle de şiddet ve acı fotoğraflarına, birer fotoğraf ‘röntgencisi’ olarak kendi rolümüzü sorgulamadan bakmamız imkansız hale geldi. Bu görüntülerin çoğalması bizi duyarsızlaştırıyor mu? Yoksa bu görüntüler bizim adalet duygumuzu harekete geçirip bizi eyleme mi sevk ediyor? Başkalarının acısını mı tüketiyoruz? Bu görüntülere tepkimiz ne olmalı?

Fotoğrafın Krizi: Vahşeti Fotoğraflamak bu soruları cevaplamak için günümüzde fotoğraf üzerine yazan Rebecca Solnit, Griselda Pollock, Geoffrey Batchen, Shahidul Alam, Fred Ritchin, Alfredo Jaar, Ariella Azoulay, John Lucaites, Robert Hariman ve Susan Meiselas, Barbie Zelizer gibi önemli yazarların makalelerini bir araya getiriyor ve fotoğrafların, fotoğrafı çekilenlerin ve fotoğrafçıların ardındaki gerçekleri açığa çıkarmak için görüntülere dair yakın okumalar sunuyor. Wounded Knee’de Sioux Kızılderilileri’nin katledilmesinden Kongo’da Belçika Krallığının yaptığı katliamlardan, Abu Ghraib’te tutuklulara uygulanan işkencelere, Çin’deki kıtlıktan Güney Afrika’daki ‘apartheid’ rejimine kadar geniş bir fotoğraf yelpazesi inceleniyor. Her bir makale özellikle ikonik bir görüntüye odaklanıyor ve fotoğrafa daha da yakından, tekrar bakmamızı sağlamak için belirgin bir yaklaşım ve bağlam sunuyor. Buna ek olarak kitapta yer alan dört foto-makale vahşet fotoğraflarını çeken fotoğrafçıların çalışmalarını ve sanatçıların bu fotoğraflara dair kendi düşüncelerini sunuyor.

Bu kitaptaki makaleler vahşet fotoğraflarının tarihsel ve coğrafi haritasını çıkarıyor ve bu rahatsız edici görüntülere dair mevcut kaygılarımıza cevap veriyor. Fotoğrafın Krizi: Vahşeti Fotoğraflamak sadece fotoğrafa dair sunduğu kavrayışlar açısından değil, ayrıca insan dünyasındaki adaletsizlik ve acıya dair sunduğu düşünceler açısından da önemli bir kitap.

Geoffrey Batchen / Fotoğrafın Krizi

Fotoğraf Kuramı

Derleyen: James Elkins

Fotoğrafın güzel sanatların bir dalı olarak kabul edildiği ve düzenli bir şekilde sanat tarihsel içerik çerçevesinde değerlendirildiği günümüzde böylesi bir değerlendirmenin temellerine açıklık getirmek çok daha büyük önem taşımaktadır. Tuhaf bir şekilde 1980’lerden bu yana, fotoğrafçılığı kuramlaştırmak üzere çok az çalışma yapılmıştır: Sanatçılar ve tarihçiler, Charles Pierce’den Roland Barthes’e ve Pierre Bourdieu’ya uzanan eski kaynaklar üzerinden ilerlemeye devam etmişlerdir.

Peki o halde fotoğrafçılığı kuramlaştırmanın en iyi yolu nedir? Fotoğrafçılık Kuramı, bir grup makaleden – Jan Baetens, Diarmuid Castello, Margaret İverson, Thierry de Duve ve Rosalind Krauss – önde gelen dokuz sanat kuramcısı ve fotoğraf eleştirmeninin konuşmalarından oluşuyor. Yirmi altı akademisyen, daha sonrasında konuşmalar üzerinde yorumlarını değişik biçimlerde sunuyorlar. Ayrıca kitabın içerisinde fotoğraf kuramlarının kısa tarihi ve iki tamamlayıcı özet makale bulunuyor. Alışılagelmedik yapısıyla ve konu üzerinde en önde gelen düşünürlerin katılımıyla –Krauss, Abigall Solomon-Godeau, Victor Burgin, Alan Tracthenberg, Geoffrey Batchen, Liz Wells ve Joel Snyder – Fotoğraf Kuramı, fotoğraf sanatı üzerinde yapılan çağdaş tartışmalara benzersiz bir bakış açısı sunuyor.

James Elkins / Fotoğraf Kuramı

Yaşamın Aynası Fotoğraf

Mehmet Ünal


“Yaşamın Aynası: Fotoğraf çalışmasında Mehmet Ünal sade ve akıcı diliyle fotoğraf ve görme duyusu, fotoğrafın içeriği ve bildirisi, fotoğraf ve anlam gücü ve fotoğrafta “taraflılık”, foto-röportaj ve fotomontaj, fotoğraf ve savaş gibi temel konuları ele alarak kuramsal bir perspektif sunarken günümüz fotoğraf tarihine damgasını vuran dijital teknolojinin getirdiği olanakları ve handikapları sorgulamak için ipuçları veriyor. 

Çalışma fotoğraf tarihinde önemli durakları temsil eden fotoğraflarla daha zengin bir içerik kazanıyor…” 

1951yılında Çanakkale’de doğan Mehmet Ünal tiyatro eğitimi aldıktan sonra 1970-71 de Halkevleri Deneme Tiyatrosu üyeliğinde bulundu. 1975 yılında Halk Sahnesi Oyuncuları’nın kurucu ve aktif üyesi olarak bulundu. 1976 yılında Federal Almanya’ya yerleşen Mehmet Ünal burada fotoğrafa yöneldi. 1976 yılından 2011 yılına kadar çeşitli gazete ve dergilerde serbest fotoğrafçı olarak çalıştı. Özellikle portre fotoğrafçılığı alanında yaptığı çalışmalarla ülkemizde ve Almanya’da saygın bir yer edinen Mehmet Ünal çalışmalarında Almanya’da yaşayan göçmen işçileri belgeledi. “Sen Bilmezsin, Her Herde, Yabancı Olmanın, Ne Demek Olduğunu” (1982), “İki Yabancı Göz, Bir Anlık Bakış” (1985), “Ruhr Havzasında 24 Saat” (1985) (Kodak Fotoğraf Kitabı Ödülü), “İptal-Kayıp Nesil” (1991), “Yağmur Sıcağı” (1996), “Suskunluğun Durakları” (2001), adlı kitapları bulunan Mehmet Ünal’ın eserleri önemli müzelerde ve koleksiyonlarda fotoğrafları bulunmaktadır.

Mehmet Ünal / Yaşamın Aynası Fotoğraf

Fotoğraftan Sonra

Fred Ritchin


“Fotoğraftan Sonra görsel şemalarımızın metamorfozunu öngörüyor. Eğer fotoğraf hileleri fotoğraf kadar eski ise, devrim ne yönde? Cevap, Ritchin’in analiz ettiği gibi, zamanın esaslı bir şekilde değişime uğramış ekonomisinde yatıyor. Dijital medya bilgiyi ve o bilgiyi tekrar yazma olanağını, anlık bir hız ile dağıtıyor. Devrimci olan bu. 

Bilgi kuramcısı Warren Sack’ten bir terim kullanacak olursak, Çok Büyük Ölçekli İletişim’e artık çevrimiçi bağlantısı ve sosyal özgürlüğü –ya da cesareti– olan herkes dâhil olabilir. 

“Ritchin’in öne sürdüğü gibi; kitle kaynaklı çalışmalar, vikiler ve terse gözetleme (‘aşağıdan dikkatle inceleme’)her ne kadar sürekli değişen erişim yapısı ve potansiyel olarak sorunlu hızı sebebiyle istikrarlı ve üstün bir “doğru”dan bahsetmek zor olsa da– gerçeği edinmeyi ve ona bağlı kitle iletişimini dönüştürecek potansiyele sahip. Kuşkucu ansiklopedist Diderot hayatta olsa büyülenirdi.” 

-THE NATION 
Fred Ritchin New York Üniversitesi’nde Fotoğraf ve Görüntüleme Öğretim Üyesi. New York Times Magazine’in eski fotoğraf editörü, Camera Arts dergisinin genel yayın yönetmeni, Uluslararası Fotoğraf Merkezi’nin Fotojurnalizm ve Belgesel Fotoğraf Programı kurucu yöneticisi olan Ritchin medya üzerine yıllardır yazmakta ve uluslararası düzeyde ders vermekte. In Our Own Image: The Coming Revolution in Photography kitabının yazarı olan Ritchin’in makaleleri In our Time: The World as Seen by Magnum Photographers, Sahel: The End of the Road ve Under Fire: Great Photographers and Writers in Vietnam gibi kitaplarda kendine yer bulmuştur. 

Ritchin aynı zamanda; yeni medya, belgesel ve insan haklarının kesişim noktasında çalışan, çocuk felcini ortadan kaldırmak ya da Milenyum Gelişim Hedefleri’ne ulaşmak gibi kampanyalarda insani yardım örgütleriyle işbirliği yapan PixelPress’in (www.pixelpress.org) yöneticisidir. Kendisi ailesi ile birlikte New York’ta yaşıyor.

Fred Ritchin / Fotoğraftan Sonra

Çağımızın tanıkları belgesel fotoğrafçılar anlatıyor

Ken Light

“Fotoğraf dünyayı değiştirebilir. Eğer şüpheniz varsa bu kitabı okuyun. Bu kitap yaşamınızı değiştirecek.”

Brain Walls, Uluslararası Fotoğraf merkezi Şef Küratörü

” Ken Light fotoğrafın devlerine yakınlaşmayı fazlasıyla başarmış: Wayne miller, Peter magubane, Susan Meisales ve diğerleri. Belge oluşturma sürecinde gerçeği araştıran bütün genç insanlar için bir klavuz”

Danny Lyon

” Deneyimli profesyoneller, amatör ya da yeni teknolojilere boğazına kadar batmış bıyığı yeni terlemiş foto muhabir için Ken Light’ın klasiği Çağımızın Tanıkları’nı doğrudan kendi ağızlarından dinlemek büyük bir değer”

Jeffrey Smith, Contact Press Images Yöneticisi

” Çağımızın Tanıkları sosyal belgesel fotoğrafçılığın yakın tarihinin izlerini yirmidokuz fotoğrafçı, editör, ve küratörün sözleriyle bu mesleğin hala canlı, yaratıcı ve sosyal değişime adanmış olduğunu gösteriyor. Bu genişletilmiş ikinci baskı yeni bir bölümle, belgesel fotoğraf alanından görüşmelerle 21’inci yüzyıl medyasında fotoğrafın rolünü araştırıyor. Çağımızın Tanıkları mesleğe içeriden bir bakışla sanat ve gerçeklik sorunlarıyla yüzleşirken her ikisininde tanımlarına ulaşıyor. “Uluslararası belgesel fotoğrafın önde gelen ustalarından olan KEN LIGHT’ın aralarında Delta Time, Texas Death Row, Coal Hollow, The Promised Land- With These Hands ve Valley of Shadows and Dreams(2012) kitapları bulunmaktadır. KEN LIGHT California Üniversitesi Fotoğraf Merkezi ve Gazetecilik meslek Yüksek Okulunun yöneticiliğini yapmaktadır.

Ken Light / Çağımızın tanıkları belgesel fotoğrafçılar anlatıyor.
  • Weimar Cumhuriyetinden Günümüze Fotoğraf Ajanslarının Fotojurnalizme Katkıları”

    Merter Oral


    Weimar Cumhuriyetinden Günümüze Fotoğraf Ajanslarının Fotojurnalizme Katkıları” başlıklı doktora tezi Temel parametreleri, özgürlük, bilimsel ve sanatsal yaratıcılık, devrim ve kaos olan Weimar Cumhuriyeti (1919-1933), hem XX. yüzyıl hem de XXI. yüzyılın sosyo-kültürel yapısını tanımlamak ve fotoğraf politikalarını çözümlemek açısından daima göz önünde tutulması gereken tarihsel odaklardan biridir.
    Yanısıra Dr. Oral’ın tezinde incelediği fotoğraf ajanslarının, fotojurnalistlerin serbest iradesi, yaratıcılıkları, cesaret ve fedakarlıklarına dayalı tarihsel ve güncel otoritesi, postmodern anlam erozyonuna rağmen gerçekliğini muhafaza etmektedir.

Merter Oral /Weimar cumhuriyetinden günümüze fotoğraf ajanslarının fotojurnalizme katkıları
  • Fotoğrafın Temel Yapısı

    Çerkes Karadağ


    Fotoğraf yaşam ile gerçeklik ve geçmiş ile bugün arasında doğrudan ilinti kuran bir ifade yolu olarak, özellikle görüntülerin ve portrelerin birer fenomene dönüştüğü 19 yy. boyunca toplumsal bir değer olarak büyük kabul görmüştür. Kameranın gözümüzü iradi bir çerçeveye hapsettiğini, dolayısıyla bunun bakışımızı tasnif eden, ayrıştıran ve düzenleyen bir eyleme doğru bizi yönlendirdiğini söyleyebiliriz. Bakış; eğilimlerini ve arayışlarını bir çerçeveye taşırken, mutlak surette kameranın optik gözüne gereksinim duyduğu için, fotoğrafı bir yönüyle bakışın optikle yaptığı işbirliğinin bir sonucu olarak görebiliriz.

Görüntü çerçevesinin düzenleme kuralları ile sanatsal kompozisyonun tüm ilkeleri resim sanatından alınmıştır. Bu bakımdan bir çekim gerçekleştirirken, fotoğrafçının tümüyle resim sanatının kurallarını göz önüne almasında yarar bulunmaktadır. Görüntü çerçevesini anlamlı göstergelerle doldurmanın bir başarı sayılabileceğini söylemek mümkün değildir. Benzer şekilde sadece resimsel ve nesnel öğelerin görüntüde etkin şekilde yer bulmasının fotoğrafı anlamlı bir konuma taşıyacağını da söyleyemeyiz.

Elinizdeki kitabın içeriğini oluşturan kompozisyon ve düzenleme kurallarını ele alırken, fotoğrafın temel yapısı, görüntüyü oluşturan teknik ve kurgusal düzenlemeler ve aydınlatma ilkeleriyle birlikte görüntünün anlam katmanlarını zenginleştiren sanatsal unsurlara da ayrıntılı şekilde yer verilmiştir.

Çerkes Karadağ / Fotoğrafın Temel Yapısı

Fotoğrafta Anlam Ve Anlamlandırma

Çerkes Karadağ


Birçok fotoğrafçı, bugün büyük bir toplumsal gözetim altında bulunduğumuzu ve bunu gerçekleştiren devlet otoritesine ve tekellere kamerasıyla sürekli şekilde malzeme taşıdığının ayırdında değildir. Üstelik otoritenin toplumu gözlem altında tuttuğunu dikkate almadan fotoğrafı, başkalarını gözetlemenin bir aracı olarak kullanmaktan da sakınmıyor. İşte bu çerçeveden bakıldığında, günümüzde bir kameraya sahip olmak demek, siyasi otoritelerin ve fotoğraf tekellerinin gerçeklik üreten bir fotoğrafçıya sahip olması demektir.

Dahası yaratılan bağımlılık ile, fotoğrafın aslında tekeller tarafından yönetilen ya da yönlendirilen evrensel bir oyun olduğunu ortaya koymaktadır. Elbette fotoğraf gerçeği hem kaydeder, hem de onu temsil etmeye soyunur. Aynı zamanda gerçekle hiçbir ilişkisinin bulunmadığını da ortaya koymaktan geri durmaz. Bu çerçeveden değerlendirdiğimizde, gerçeği değiştirme veya provake etmede, fotoğrafçı gibi maharetli bir varlık yoktur. Çünkü fotoğraf gerçeği hem barındırdığı, hem de hiç barınmadığı için, bir sanat olarak fotoğrafçıyı güvenilmez yapmıştır. Görüntüler Evreni, görüntüleri oluşturan maddi ve manevi tüm oluşumları ele alarak, görüntülerin dışsal ve varlıksal özelliklerini ortaya koymayı esas almıştır. Gerçek ve algılanarak dönüştürülmüş gerçekliğin görüntüsünde karşılık bulan anlama bir açıklık sağlamayı hedeflemiştir.

Çerkes Karadağ / Fotoğrafta Anlam Ve anlamlandırma

Fotoğrafta Sanatsal Kompozisyon

Çerkes Karadağ


Resim sanatının yüzyıllarca gerçeğin bir benzerini, hatta tıpkısını ortaya koyduğunu ve resmedilen her şeyin bir gerçeklik sergilediği iddiası fotoğrafın keşfiyle birlikte çökmüştür. Resim sanatının fotoğraf gibi aktarmacı bir ifadeye uygun olmadığını biliyoruz, dahası bir öykünmeye dayandığını da söyleyebiliriz. Bunun başlıca nedeni konu ile güçlü bağlar kurma olanağına sahip ressamın, resme konu olguların seçim ve yorumlanmasında yapıt ile kendi arasına hiçbir aygıtın girmemesidir. Oysa fotoğraf zorunlu şekilde ve mutlak olarak bir kameranın varlığına gereksinim duymakta, dolayısıyla konu ile fotoğrafçı arasına giren çerçeve görüntüye bir sınır çizerek gerçekliği sınırlandırmaktadır.

Bir kompozisyonun gerçekleştirilmesi için bilinç tasarımları kadar düşsel eğilimleri uyaran içsel tasarımların rolüne de değinmek gerekir. Her iki arayış bize gerçek hayattan yansıyan şeylerin iyi ayıklanmasını ve bunun da tanımlanmış bir ışık durumunun yol göstericiliğinde verilmesi ile mümkün olduğunu ortaya koyuyor. Oysa bir konunun seçilmesine yol açan inanç, bir takım karar ve beğenilerin yönlendirdiği göz ve bilinç sayesinde oluşmaktadır. Doğal olarak anlam arayışı da bu inancın karşıtlıklar, benzerlik ve atışmalar yoluyla yarattığı dinamizmden doğmaktadır. Elinizdeki kitap, hakkında karar verilen bir gerçeğin gerçeklik niteliklerini yitirmesini temin etmek ve bir takım biçim ve anlam unsurları sayesinde bu gerçeğin bir çerçevede vücut bulmasına yol açan sanatsal düzenlemeleri daha iyi kavramak amacıyla hazırlanmıştır. 

Çerkes Karadağ / Fotoğrafta Sanatsal Kompozisyon

Yazar: www.huseyinaldirmaz.com

Lütfen bu gönderiyi paylaşın, bilgi paylaştıkça çoğalır. Beni İnstagram'da takip etmeyi unutmayın. @huseyinaldirmaz