Kitap Önerileri -2

Merhaba. Sizlerden gelen istekler doğrultusunda Fujiwalk’da yeni içerikler yayınlamaya devam ediyoruz. Bu bağlamda gelen isteklerden birisi olan kitap önerilerini bölümler halinde yayınlayacağız. Önereceğimiz kitapların tamamı okuduklarımızdan olacak. Kitap önerilerini iki farklı bölüm olarak yayınlamayı uygun gördük. İlki fotoğrafın felsefesine yönelik ve biyografiler, ikincisi ise daha çok teknikden bahseden kitaplar olacak.

Bugün size 11 adet kitap önerisi yapacağız. Bu önerilerimiz de fotoğrafın felsefesine yönelik olacak. Kitap kapaklarının fotoğraflarını sizlerle paylıyoruz ki daha rahat bulabilesiniz. Önereceğimiz kitapların bazılarının baskısı olmayabilir emin değiliz fakat internet üzerinden bulma şansınız olacaktır. Aşağıdaki 11 kitap Fujiwalk tarafından önerilir 🙂

Çerkes Karadağ / Görme Kültürü

Görme Kültürü-Görüntüler Evreni : Fotoğraf, gerçeği hem kaydeder, hem de bu gerçeği temsil eder. Aynı zamanda gerçekle hiçbir ilişkisinin bulunmadığını göstermekten de geri durmaz. Görüntüler evreni, görüntüleri oluşturan maddi tüm oluşumları, görüntülerin dışsal ve varlıksal özelliklerini, gerçek ve algılanarak dönüştürülmüş gerçekliğin fotoğraf görüntüsünde karşılık bulan anlamına bir yaklaşım sağlamak amacını öne çıkarmayı hedeflemektedir.

Çerkes Karadağ / Görme Kültürü

Görme Kültürü-Görüntü Büyücüsü : Fotoğrafın temel amacını, onun değişimi dile getirmesiyle açıklayabiliriz. Yani değişim içinde bulunan yaşamın an’lık yansımalarını ele geçirmesiyle… Görüntü büyücüsü; görüntüler evreninin iki kutbunu, yani fotoğrafçıyı ve fotoğraf sanatını ele alarak, fotoğrafın bu iki önemli dinamiğini irdelemektedir. Fotoğrafçıya yaşam, sanat ve fotoğraf sanatının temel dinamikleri hakkında yol gösterici bazı açılımlarda bulunmaktadır.

Çerkes Karadağ / Görme Kültürü

Görme Kültürü-Fotoğrafın Derin Anlamı : Fotoğraf, düşünme biçimini ve onunla buluşan estetik tasarımı, bir çerçeve içinde görünür yapma sanatıdır. Fotoğrafın en can alıcı özelliği işte bu eylemliliğidir. Fotoğrafın derin anlamı, fotoğraflarda ve hareketli görüntülerde açık biçimde sunulan mesajların gerisindeki anlamları ve görmeyi özellikli kılan ruhsal ve imgesel şekillenmeleri irdeleyen bir bilinç düzeyine sahip olunması gereğini ortaya koymaktadır.

Çerkes Karadağ / Fotoğrafın Yüzyılı

Fotoğrafın Yüzyılı : Yaratıcı görüntü dizisi’nin 3. kitabı olan Fotoğrafın yüzyılı kitabında Çerkes Karadağ, görüntülerin evrim geçirirken, aynı zamanda nasıl bir zihniyet dönüşümüne yol açtığını dikkatimize sunuyor.Fotoğrafların başta görme olmak üzere zihnin işleyiş ve kavrayışına ve insanlar ile nesneler arasında geliştirilen güçlü uyumun varlığına bir açıklık getirdiğini mercek altına alıyor. Sosyal paylaşım ortamının yol açtığı provokatif görselliğin bir gösteri toplumunun yaratılmasına yol açmakla kalmayıp, bireyleri sorgulamadan alımlayan bir kimliğe nasıl soktuğuna açıklık getiriyor.

Çerkes Karadağ / Sözde Fotoğraf

Sözde Fotoğraf : ‘sözde fotoğraf’ görüntülerin büyüsünü ve gizemini yaşayan bir fotoğrafçının, düşünce ve deneyimlerini kapsayan bir çalışma. ‘sözde fotoğraf’ta güdülen amaç, görme biçimini, görüntülerin taşıdığı anlamları ele alarak görüntülerle kuşatılmış okuyucuların düşünsel bir tartışma ortamına kavuşturulmasına katkıda bulunmak; görünümlerden görüntülere uzanan süreçte fotoğrafın varlık nedenlerini, imgesel yanılsamaları ve fotoğrafı doğru anlamanın ve algılamanın ipuçlarını vermek.

Haluk Çobanoğlu / Bu fotoğrafları Neden Çekiyoruz

Bu Fotoğrafları Neden Çekiyoruz : “Fotoğrafın teorik birikiminin sonuçta büyük bir külliyat oluşturmadığı ve bu durumun, fotoğrafın yaygınlığı ile de ters oranda olmasıyla; fotoğrafçılara ancak “kısıtlı” bir yol haritası sunabildiği aşikar bir durum. Hele ki bu teorik birikiminin önemli bir kısmının, fotoğraf dışından gelen “hariciler” tarafından oluşturulduğu düşünülürse! Fotoğrafın tarihini ve birikimini okuma eyleminin, bu konuda yazılmış makalelerin toplandığı “teorik” bir kitap yerine; fotoğraf tarihinde iz bırakmış, kimi fotoğrafçıların hayat felsefeleri ve ve yapıtları üzerinden alternatif bir okuma ile “beraberce” yapılmasının daha verimli olacağına inanıyorum.”

A.Tufan Palalı / Fotoğraf, Zihinsel Şey

Fotoğraf, Zihinsel Şey… : “Yanlışlık ve karışıklığa meydan vermeksizin, değişiklik ya da sahtekarlık yapmadan, olduğu gibi görmek için dikkatle gözlemlemek” diyerek sürdürdüğü bilgelik dolu konuşmasını dinlerken; Cartier-Bresson’un görme kavrayışındaki bu yetkinliğin kaynaklarını bulmak istedim. Bulduklarım arasında en çok ilgimi çeken, ressam Georges Braque tarafından kendisine hediye edilen bir kitap ‘Okçuluk Sanatında Zen’ …

Henri Cartier-Bresson / Karar Anı

Karar Anı : Fotoğraf çekmek, aynı anda beynin, gözün ve kalbin bir olayı hedeflemesidir.” “Karar Anı”, fotoğrafın manifestosudur.Günümüzün pek çok fotoğraf ustasının vaktiyle el kitabı olmuştur. Bu kitapta fotoğraf dünyasında fotoğrafları kadar fikirleriyle de damgasını vuran Henri Cartier-Bresson’un “Karar Anı” başlığıyla bilinen ünlü makalesi ile diğer önemli yazıları biraraya getiriliyor.

Pierre Assouline / Henri Cartier-Bresson-Biyografi

Henri Cartier-Bresson-Biyografi : ‘Şu dünyada bir karar anı olmayan hiçbirşey yoktur ve iyi kotarılmış bir başyapıt, böyle bir anın ayırdına varabilmek ve onu ele geçirmek demektir. Eğer durumların devinimi içinde o anı kaçırırsanız, onu yeniden bulabilmek veya farkına varabilmek için şansınız olmayabilir.’ Cartier-Bresson’un okunası biyografisi.

Patricia Bosworth / Diane Arbus-Ötekilerin Fotoğrafçısı

Diane Arbus-Ötekilerin Fotoğrafçısı : Frida Kahlo, Georgia O’Keeffe ve Virginia Woolf gibi Diane Arbus da hem sanatı hem de yaşamıyla hayranlarında yoğun bir ilgi uyandırır. Cüceleri, ikizleri, travestileri, hilkat garibelerini ve tuhaf tipleri gösteren çarpıcı fotografik imgeleri, her şey bir yana normal ve anormal gibi değerlendirmeleri yerle bir etmiş, Arbus’un yaşadığı dönemin ikonografisinde sağlam bir yer edinmiştir. Gelgelelim ölümünü takip eden yıllar boyunca eserlerine duyulan ilgi günbegün artarken, Arbus’un olağanüstü hayatını örten sır perdesi bugüne kadar yerli yerinde durmaktaydı.

John Berger / Sanatla Direniş

Sanatla Direniş : Günbegün bütün dünyada medya ağı gerçeklerin yerine yalanları koyuyor. En başta siyahi ya da ideolojik yalanlar yok (onlar sonra geliyor), insan hayatının ve doğal hayatın aslında neden oluştuğuna dair görsel, somut yalanlar var. Bütün yalanlar tek bir devasa sahtekarlıkta toplanıyor; hayatın kendisinin bir meta olduğu ve onu satın almaya gücü yetenlerin, tanımı gereği onu hakedenler olduğu varsayımı! Çoğumuz bunun yanlış olduğunu biliyoruz ama bize gösterilenlerin pek azı direncimizi güçlendiriyor.”

Clive Scott / Sokak Fotoğrafçılığı

Sokak Fotoğrafçılığı-Atget’ten Bresson’a : Sokak fotoğrafçılığı, kısacık bilgiyle Cartier-Bresson, Brassai, Doisneau gibi isimlerle herkese tanıdık olan, fotografik türler arasında en yaygın olan ve belkide en çok sevilenidir. Bununla birlikte sokak fotoğrafçılığı tam olarak nedir? Konularını hangi bakış açısıyla ortaya koyar ve bu bakış açısı belgesel fotoğrafçılıktan nasıl farklılık gösterir?

Bir sonraki kitap önerilerimizde görüşmek üzere.

©️Hüseyin Aldırmaz. Bütün yayın hakları saklıdır. Kaynak gösterilerek tanıtım için yapılacak kısa alıntılar dışında yazar ve fotoğrafçının yazılı izni olmaksızın hiçbir yolla çoğaltılamaz ve kullanılamaz.

Lütfen bu gönderiyi paylaşın, bilgi paylaştıkça çoğalır. Beni İnstagram'da takip etmeyi unutmayın. @huseyinaldirmaz