Kitap Önerileri -1

Merhaba Fujiwalk dostları. Sizlerden gelen istekler doğrultusunda Fujiwalk’da yeni içerikler yayınlamaya başlıyoruz. Bu bağlamda gelen isteklerden birisi olan kitap önerilerini bölümler halinde yayınlayacağız. Önereceğimiz kitapların tamamı okuduklarımızdan olacak. Kitap önerilerini iki farklı bölüm olarak yayınlamayı uygun gördük. İlki fotoğrafın felsefesine yönelik ve biyografiler, ikincisi ise daha çok teknikden bahseden kitaplar olacak.

Bugün size 9 adet kitap önerisi yapacağız. İlk önerilerimiz fotoğrafın felsefesine yönelik olacak. Kitap kapaklarının fotoğraflarını sizlerle paylıyoruz ki daha rahat bulabilesiniz. Önereceğimiz kitapların bazılarının baskısı olmayabilir emin değiliz fakat internet üzerinden bulma şansınız olacaktır. Aşağıdaki 9 kitap Fujiwalk tarafından şiddetle önerilir 🙂

Fotoğrafçının Eğitimi / Charles H. Traub

Fotoğrafçının Eğitimi : Fotoğraf hakkındaki farklı düşüncelerden canlı ve kendine has yazıların koleksiyonu olan bu kitap yirmibirinci yüzyılda mercek temelli medyalarda çalışanlara cesaret ve kavrayış gücü getirecek. Erken yirminci yüzyılın ustalarından postmodernistlere ve öngörülü gözlemcilere, bu düşünceleri proveke eden kitap, okuyucuya fotoğrafın değişik görünümlerini sunarak, fotoğrafçı olmanın ne anlama geldiğini güçlü ve etkili bir şekilde ifade ediyor.

Fotoğrafı Düşünmek / Victor Burgin

Fotoğrafı Düşünmek : Fotoğrafı düşünmek, seriyi oluşturan diğer kitaplar gibi, iletişim ve kültür alanında süregelen kuram ve uygulama tartışmalarına ve bu tartışmalar çerçevesinde daha geniş bir izleyici etrafında, fotoğraf ve fotoğraf eleştirisi, konularına odaklanıyor. Victor Burgin’in kitabı, fotoğrafta anlam üretimi üzerine şekilleniyor. (Kitabın fotoğraflı olmasının başlıca nedeni bu)

Bir Fotoğrafı Anlamak / John Berger

Bir Fotoğrafı Anlamak : Geoff Dyer’ın hazırladığı, fotoğraf konusuna odaklanmış bu derlemede Berger’ın önceki kitaplarından bölümlerin yanı sıra, sergi ve kataloglar için yazılmış ama herhangi bir kitabında yer almamış metinler okuyacaksınız.

Görme Biçimleri / John Berger

Görme Biçimleri : Görme konuşmadan önce gelmiştir. Çocuk konuşmaya başlamadan önce bakıp tanımayı öğrenir. Ne var ki başka bir anlamda da görme sözcüklerden önce gelmiştir. Bizi çevreleyen dünyada kendi yerimizi görerek buluruz. Bu dünyayı sözcüklerle anlatırız ama sözcükler dünyayla çevrelenmiş olmamızı hiçbir zaman değiştiremez.

Fotoğrafı Eleştirmek / Terry Barrett

Fotoğrafı Eleştirmek : Sanat eleştirisi öğretmekle geçirdiğim uzun yıllar beni şuna ikna etti ki, bir imgeyi değerlendirmenin en iyi yollarından biri onu gözlemek ve üzerine düşünüp konuşmaktır. Sanat eleştirisi bunu gerektirir ve bu kitabın derdi de bu. Amacım, hem başlangıç hem daha ileri seviyedeki fotoğraf öğrencilerine, fotoğrafları daha iyi değerlendirip anlayabilmeleri için eleştiri etkinliklerini kullanmakta yardım etmek. Terry Barrett

Camera Lucida / Roland Barthes

Camera Lucida : Fotoğraf edebiyatının iki başyapıtından biri sayılan Camera Lucida, aynı zamanda Roland Barthes’in en bireysel ve kurgusal yapıtı. Camera Lucida’da fotoğrafın ne olduğu sorusuna yanıt ararken, fotoğraf ile ölüm -belkide yaklaşmakta olan kendi ölümü- arasındaki ilişkiyide ortaya çıkarmıştır. Barthes kitap tamamlandıktan kısa bir süre sonra ölmüştür.

Fotoğraf Üzerine / Susan Sontag

Fotoğraf Üzerine : Herhangi bir insanın vahşetin en amansız boyutlarını gösteren fotoğraflarla ilk defa karşılaşması, bir tür ifşadır, prototipik açıdan da modern ifşadır. Benim kendi payıma bu ifşayı yaşadığım an, Temmuz 1945’te Santa Monica’daki bir kitapçıda tesadüfen gördüğüm Bergen-Belsen ve Dachau fotoğraflarıydı. O güne değin -fotoğraflarda ya da gerçek hayatta- görmüş olduğum hiçbir şey, içimi bu denli keskince, derinden ve anında deşmemişti. Susan Sontag

Başkalarının Acısına Bakmak / Susan Sontag

Başkalarının Acısına Bakmak : Savaşın ve dehşetin yüzünü sergileyen fotoğraflara bakmaya ne kadar dayanabilirsiniz? Başkalarının Acısına Bakmak, kesintisiz görüntü bombardımanının tüm hayatımızı kuşattığı bir çağda, Susan Sontag’ın savaş fotoğrafçılığının misyonu ve başkalarının acılarıyla ıstıraplarına duyarlı olmak üzere bir insanlık dersi verdiği son başyapıtı.

Fotoğraf Notları / Jale N. Erzen

Fotoğraf Notları : Fotoğraf notları, fotoğraf makinesinin işleyişini ve nihai ürünle, görmeye ait temel nitelikler arasındaki ilişkileri irdeleyerek fotoğraf sanatına yaklaşan, makine ve göz arasındaki ilişki kadar, biçim ve içerik arasındaki ilişkiyi de fotoğraf sanatı açısından, fotoğrafa özgü ilkelerle açıklayan bir kitap.

Bir sonraki kitap önerimizde görüşmek üzere. Sağlıklı kalın 🙂

©️Hüseyin Aldırmaz. Bütün yayın hakları saklıdır. Kaynak gösterilerek tanıtım için yapılacak kısa alıntılar dışında yazar ve fotoğrafçının yazılı izni olmaksızın hiçbir yolla çoğaltılamaz ve kullanılamaz.

Lütfen bu gönderiyi paylaşın, bilgi paylaştıkça çoğalır. Beni İnstagram'da takip etmeyi unutmayın. @huseyinaldirmaz