Görme Pratiği:Arkanıza Bakın!

GÖRME PRATİĞİ: ARKANIZA BAKIN

Fotoğraf en az yüzde elli oranında arkanızda belirir; bakmazsanız göremezsiniz. Ne demek istediğimi biraz daha detaylandırayım. Uzunca bir sokakta yürüdüğünüzü hayal edin, bulunduğunuz noktadan gördüğünüz bir perspektif var. Diyelim ki 20 metre yürüdünüz; arkanıza döner bakarsanız birincisi çok farklı bir perspektif görürsünüz, ikincisi tam o anda, siz geçtikten sonra arkanızda gelişen bir olayı fark edebilirsiniz. Arkanıza dönüp bakmazsanız bunu görmeniz mümkün değil.

Fotoğrafçı olarak çevrenize hâkim ve sürekli tetikte olmanız özellikle anlık görüntüleri kaçırmamanızı ve bulunduğunuz mekânı daha iyi hissetmenizi, oraya ait olmanızı sağlayacak. Sokakta yürürken edineceğiniz bazı alışkanlıklar sizi bir turist gibi gezmenin ötesine geçirip bulunduğunuz mekânın parçası haline getirir. Bunun için, sessiz olmalı, yavaş hareket etmeli ve tabiri caizse dikkat kesilmelisiniz. Gelin bu başlığı örnek bir fotoğraf üzerinden inceleyelim.

Aşağıda uzunca bir merdivenden inerken bir an için arkama dönüp baktığımda gördüğüm ve çektiğim fotoğrafı görüyorsunuz. Gelin önce fotoğrafın öncesine gidelim. Ukrayna’nın Lviv şehrinde görkemli bir kilisenin iç mekân çekimlerini yapmıştım. Orada bulunduğum saat itibarıyla kilise içine yatay olarak giren inanılmaz ışık huzmeleri beni fazlaca cezbetmiş ve uzun bir süre çekim yapmaya devam etmiştim. (Alttaki fotoğraf)

Fujıfılm xpro2 / Fujınon 10-24 / 10mm

İçeride yaptığım çekim bittikten sonra dışarıya çıkıp kilisenin bulunduğu yüksek tepeden aşağı inen merdivenlere yöneldim. Burası çok önemli, ben kiliseden merdivenlere yöneldiğimde dışarıda benden başka hiç kimse yoktu. Merdivenlerden aşağı 20-30 basamak indikten sonra alışkanlık gereği bir an arkama döndüm ve işte fotoğraf karşımda duruyordu. Kilisenin papazı muhtemelen benim arkamdan telefonla konuşmak için dışarı çıkmış ve orada ağacın altında duruyordu. Kilise içinde geniş açı çalıştığım için makinamda Fujinon 10-24 lens takılıydı fakat basamaklardan bayağı aşağı indiğim için bu lensin geniş kalacağını fark edip hemen Fujinon 16-55 f:2.8 lensimi takmak için çantama davrandım. Bu çok hızlı olmamı gerektiren bir durumdu çünkü papaz bir an sonra kadrajdan çıkabilirdi. Hemen objektifimi değiştirip bulunduğum yerden hızlıca bir kadraj yaptım ve fotoğraf çekmeye başladım. Papaz sağa sola birkaç adım atarak konuşmasını sürdürdü ve bu bana papazın en belirgin ve etkili vücut formunu yakalamam için fırsat verdi. Gözüm vizörde, parmağım deklanşörde çekmeye devam ettim. 

Şimdi gelin önce arkama döndüğümde çıplak gözle ne gördüm ona bakalım ve sonrasında nasıl bir ayıklama yaptığımı ve sonuç fotoğraf için oluşturduğum kompozisyonu inceleyelim. Alttaki fotoğraf çıplak gözle gördüğüm görüntüydü.

Kadrajın nasıl kalabalık ve gereksiz objelerle dolu olduğunu görüyorsunuz. Eğer makinamda o an takılı olan lensle (fujinon 10-24) çekmiş olsaydım alacağım fotoğraf böylesine kalabalık olacaktı ve büyük ihtimalle başarısız bir fotoğraf ortaya çıkacaktı, daha doğrusu bu bir fotoğraf olmayacaktı.

En sonunda elimde nasıl bir fotoğraf var onu inceleyelim. Kadrajın kalabalık olması beni hemen lens değiştirmeye itmişti. Elinizde gerekli odak uzunluğa sahip objektif yoksa işiniz biraz zor. Fujinon 16-55 lensin 55 mm’sinde aşağıdaki kadrajı yaptım. Beni ilgilendiren şey ağacın altında duran bir insan fotoğrafı idi. Kadrajı yaparken ağacı sol alt diyagonalden sağ üst diyagonale yerleşecek şekilde konumlandırdım böylelikle kadrajı çapraz bir çizgiyle ortadan ikiye bölmeyi tercih ettim. Kadrajın hemen sağında ve dışında bulunan devasa kiliseyi ve sol tarafta bulunan kulübeyi kadraj dışına attım. Kompozisyonu öyle bir oluşturdum ki kadrajda sadece ağaç ve papaz kaldı. Bu fotoğrafta beni en çok çeken şey topraktan çıkan ağaçla birlikte papazın da sanki ağaç gibi topraktan gökyüzüne yükseliyormuş gibi görünmesiydi. Böyle algılamamın en önemli sebebi papazın üzerindeki kıyafetti diyebilirim.

Fujıfılm Xpro2 / Fujınon 16-55 / 55mm

Sonuç olarak, arkamıza bakmak alışkanlık haline getirmemiz gereken önemli konulardan biri ve emin olun, yazının başında da belirttiğim gibi, fotoğraf büyük oranda arkanızda beliriyor. Bakmayı, daha da önemlisi görmeyi ihmal etmeyin.

©️Hüseyin Aldırmaz. Bütün yayın hakları saklıdır. Kaynak gösterilerek tanıtım için yapılacak kısa alıntılar dışında yazar ve fotoğrafçının yazılı izni olmaksızın hiçbir yolla çoğaltılamaz ve kullanılamaz.

Lütfen bu gönderiyi paylaşın, bilgi paylaştıkça çoğalır. Beni İnstagram'da takip etmeyi unutmayın. @huseyinaldirmaz