Görme Pratiği: Bakış Yüksekliği

Bakış Yüksekliğini Hesaba Katın

Çok fazla unutulan ya da farkında olunmayan bir diğer konu bakış yüksekliğidir. Fotoğraf çeken birçok insan dünyayı göz hizasından görmeye alışkın olduğu için alt ya da üst açıların vereceği perspektiften bihaberdir. Kompozisyon öğelerine hâkim olunamadığı için meydana gelen bu durum fotoğrafçıların gelişimine tamamen sekte vurabilir. Bir konuya aşağıdan bakmak ve özellikle ultra geniş açılı bir objektifle bunu yapmak sürreal görüntüler oluşturabilir. Perspektifteki değişimler kullanılan odak uzaklığı ile değil konuya olan uzaklıkla ilgilidir.

Bunun ne anlama geldiğini açalım biraz. Eğer çok geniş açılı bir objektifle herhangi bir konuya yaklaşırsanız ön plan olduğundan çok daha büyük, arka plan ise çok daha uzak ve küçük algılanacaktır. Bu değişimin oluşmasının sebebi fotoğrafçının konusuyla arasındaki mesafedir.

Aşağıdaki fotoğraf önce ayakta, göz hizasından çekilmiştir. Gördüğünüz üzere, sıradan bir görüntünün ötesine geçememiş vasat bir fotoğraf. Hatta “Bu bir fotoğraf mı?” diye sorabiliriz: Bence değil.

Fujifilm x100 23mm f:2

Sonra bu mekânı bakış yüksekliğini hesaba katarak tekrar düzenliyorum. Yerdeki yarıklardan birinin, karşıdaki kapının tam ortasını gösterdiğini fark ediyor ve bunu vurgulamak için makinamı tamamen yere koyuyorum. Derinliği artırmak için de ultra geniş açılı objektifimi, Fujinon 10-24’ü takıyorum. Ve yine bu yarığın gösterdiği yere, yani tam kapının ortasına denk gelecek bir model bekliyorum ve şartlar uygunlaşınca fotoğrafı alıyorum. Gördüğünüz gibi iki fotoğraf arasında ciddi farklar mevcut. Kompozisyona hâkim olmak bu nedenle önemli.

Fujifilm Xpro2 / 10-24 f:4 / 10mm

©️Hüseyin Aldırmaz. Bütün yayın hakları saklıdır. Kaynak gösterilerek tanıtım için yapılacak kısa alıntılar dışında yazar ve fotoğrafçının yazılı izni olmaksızın hiçbir yolla çoğaltılamaz ve kullanılamaz.

Lütfen bu gönderiyi paylaşın, bilgi paylaştıkça çoğalır. Beni İnstagram'da takip etmeyi unutmayın. @huseyinaldirmaz