Fotoğraf Okumaları: Henrı Cartıer-Bresson

Merhaba,

Bir süre ustaların fotoğraf okumalarını sizinle buradan paylaşmak istiyoruz. Sevdiğimiz fotoğrafçıların fotoğraflarına teknik bir bakış ile yaklaşmak ve gerek fotoğrafın tarihi ile ilgili bilgiler gerekse kendi eleştirimizi not olarak eklemek düşüncesindeyiz.

Bir fotoğrafın teknik olarak nasıl okunduğuna ve nelere dikkat etmeniz gerektiğine dair ipuçlarını bu seride bulacaksınız. Keyifli okumalar 🙂

Henri Cartier-Bresson / Marseille, France, 1932

Fotoğraf 1:

Marseille, France :Bresson fotoğrafçı olmadan önce ressam olmak istiyordu ve Kubist ressam Andre Lhote ile bir süre çalıştı ve tabiri caizse geometri lanetini ondan aldı. 

1932 yılında Marsilya da çektiği iki adam fotoğrafını inceleyelim. Düzenleme iki gövdenin alttan yukarıya doğru bir üçgen oluşturması üzerine yapılmıştır. 

Kompozisyonda gereksiz hiçbir şey yoktur. Hiçbir ortak yönü olmayan iki insan arasındaki zıtlıklar fotoğraflanmıştır.

Altta, eski şapka ve kıyafetleriyle öylesine uyuyan bir figür. Varlıklı olmadığı belli. Üstte ise fötr şapkası ve takım elbisesi ile daha varklıklı olduğu belli olan diğer figür. 

Alttaki kişi uyuyor

buy-kamagra-oral-jellies.com

, üstteki ise uyanık. Altta uyuyan adam siyahi, üstteki ise beyaz.

Henri Cartier-Bresson / Brussels, Belgium, 1932

Fotoğraf 2:

1932’de Brükselde çekilen bu fotoğraf, bir muşamba deliğinden bir gösteriye bakan iki adamı temsil ediyor. Cartier-Bresson’un en ünlü fotoğraflarından birisi bu.

Bıyıklı karakterin komik görüntüsü dikkatimizi çekiyor. Bir an Bresona doğru dönüyormuş gibi ve bir an sonra sanki tamamen Bressona baktığı hissini veriyor. Tabi bu, anın dışında devam ediyor.

Enteresan şekilde politik bir yaklaşım diyebiliriz ki adamlardan biri burjuva kesimine ait şapka ve diğeri işçi kesimine ait şapka takıyor ama aynı yerden, muşambadaki delikten gösteriye bakıyorlar.

Fakat bu görüntünün gücü çerçevenin dışındakilere dayanıyor ve iki karakterin ne aradığını nereye baktığını bilemiyoruz. Bresson bir rontgenci gibi konusuna yaklaşıyor.

Henri Cartier-Bresson / Valencie, Spain, 1933

Fotoğraf 3:

1933 yılında İspanyanın Valencia şehrinde çekilen bu fotoğraf kompozisyon bakımından tam bir başyapıt.

Sağda ön planda içinde küçük bir pencere bulunan parlak kapı neredeyse tam bir kare oluşturmuş. Üzerinde 7 rakamı olan, hedef tahtasına benzeyen yarım daire biçiminde bir şekil var.

Sol tarafta yüzü neredeyse bu hedefin tam ortasında olan bulanık bir figür var. Bu bulanık figürün vücut formu ile kapı üzerindeki 7 rakamının formu neredeyse aynı.

Sağ tarafta kapı üzerindeki çerçevenin içinde başka bir kafa görüyoruz. Bu figürün yüzünün tam ortasında başka bir daire şekli beliriyor. Fotoğraf, gözlük camı üzerindeki ışığın mükemmel şekilde yansıyarak bir daire şekli oluşturduğu mükemmel zamanlama ile çekilmiş.

Henri Cartier-Bresson /Mexico City, 1934

Fotoğraf 4:

1934 baharında Cartier Bresson Meksikaya doğru yola çıkar. Musee d’Ethnographie du Trocadero isimli bir şirketin sponsorluğunda Pan-Amarican otoyolu inşaatının yerel halk üzerindeki etkilerini fotoğraflaması için görevlendirilir. Fakat Bressonun ülkeye girişinden kısa süre sonra görev iptal edilir.

Bresson yine de kalmaya karar verir. Neredeyse bir yıl boyunca Kendisi ve yerel bir gazete için fotoğraflar çekeceği Mexico City de  popüler bir mahalleye yerleşir.

Özel bir parti sırasında üst katları keşfe çıktığında bir kapıyı açar ve iki kadının seviştiklerini görür. Odanın karanlığı yüzünden düşük enstantanede fotoğraflar çeker. Kolların ve bacakların birbirine karıştığı iki vücudun bulanık bu görüntüsünü alır.

Daha sonraları Bressonun Yazar arkadaşı Andre Pieyre de Mandiargues bu fotoğrafa ‘ spider of love ‘ ismini verecektir.

Henri Cartier-Bresson / Cardinal Pacelli, Montmarte, Paris, 1938

Fotoğraf 5:

1938’de Montmarte Paris’de Bresson Cardinal Pacellinin bu fotoğrafını çekti. Leicasını çok sevdiğini hatta üçüncü gözüm dediğini biliyoruz ama bu fotoğrafı çalıştığı gazetenin ısrarı yüzünden 9×9 plaka film üzerine çekmek zorunda kaldı. Çünkü teknik servis gerekli rötujları sonradan daha kolay yapabilmek için bu şekilde istiyordu. Fakat bu makine tasarımı gereği çok fazla avantajlı değildi.

Fotoğrafta XII. Pius adını almadan birkaç ay önce Montmartre’ı ziyaret eden Cardinal Pacelli’yi görüyoruz. Kalabalığın ‘tanrım sen çok yaşa’ diye haykırdığı sırada Bresson, kollarını uzatıp ağır makinesini önündeki kafaların üzerinde tutup fotoğraflamaya çalışırken çok zorlanmıştı. Sonuç malesef çok net olmayan bir fotoğraftı ve sonradan labatuvarda rötujlanmak zorunda kalınmıştı. Bu Bresson’un kesilmiş nadir fotoğraflarından biridir. Her ne kadar Bresson karşı çıksa da gazetenin baskısına boyun eğmişti. Buna rağmen fotoğraf çok beğenilmişti. 

Ön planda makinaya arkası dönük ama başlığından kim olduğu anlaşılan Cardinal, arkada ise yüzleri makineye dönük coşkulu kalabalık görülüyor. Bu kalabalıktan iki izleyicinin tutkulu ve baygın bakışları, kardinalin elini öpen adam ve hayatındaki tüm acıyı sırtlanmış ama yinede Cardinale umutla bakan kadının bakışları oldukça vurucu.

Kaynak:
Bu gönderideki fotoğraf okumaları ‘Aperture Masters of Photography-Henri Cartier-Bresson’ kitabından, İngilizce’den Türkçe’ye tarafımdan çevrilerek alıntılanmıştır.

Devamı haftaya geliyor….

Yazar: www.huseyinaldirmaz.com

Lütfen bu gönderiyi paylaşın, bilgi paylaştıkça çoğalır. Beni İnstagram'da takip etmeyi unutmayın. @huseyinaldirmaz