Röportaj : Akın Acar

Fujiwalk olarak blog’da yazdığımız inceleme ve teknik yazılar dışında öncelikli olarak X photographerlar ve diğer X Kullanıcısı arkadaşlarla yaptığımız röportaj ve portfolio paylaşımlarına devam ediyoruz. Bu haftaki konuğumuz sevgili Akın Acar. Siz de Akın’ı biraz daha yakından tanımak, hayata ve fotoğrafa bakışı hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz Fujifilm Official X-Photographer Akın Acar ile yaptığımız keyifli röportaj aşağıdan okuyabilirsiniz. Keyifli okumalar 

Akın Acar Fujıfılm Xt2 80mm

Fujiwalk: Fotoğrafçı olmanız için size ilham veren şey nedir?

Akın Acar: Doğada makro fotoğrafları çeken biri olarak şunları söyleyebilirim ki fotoğrafçı olmamda bana ilham veren doğa ve onun unsurlarıdır. Doğayı ve onda barınan bütün küçük büyük canlıları İncelemeyi, gözlemlemeyi seviyorum. Nasıl ki yazarlar kendilerinde olanı yazıyla ifade ediyorlarsa ben de beni büyüleyen doğayı fotoğrafla ifade etmeye çalışıyorum. Tabiki de fotoğrafa kendi yorumlarımı da katmayı ihmal etmiyorum. Gördüğüm gizemli küçük dünyalar beni heyecanlandırıyor. Tanıklık ettiğim güzellikleri fotoğraflamak ve onu insanlarla paylaşmak hoşuma gidiyor.

Akın Acar

Fujiwalk: Fotoğraf hayatınız boyunca size yardımcı olduğunu düşündüğünüz bazı şeyleri (dersler, kitaplar, atölye çalışmaları vb.) ve ayrıca bu yolculuğun üstesinden gelmenizi zorlaştıran bazı şeyler olduysa bunları da paylaşır mısınız?

Akın Acar: Benim asıl mesleğim edebiyat öğretmenliğidir. Dolayısıyla güzel sanatların bir dalı olarak edebiyatla ilgili olmam elbetteki fotoğrafçılık yönüme faydaları oldu. Kullanılan malzemeler farklı olsa da temelde “estetik” anlayışla aynı doğrultudadırlar. Birisi yazılı ifade diğeri ise görsel ifadedir.

Fotoğrafçılık üzerine yerli-yabancı kitaplar okudum. Radyo ve Tv Programcılığı bölümünü bitirdim. Fotoğrafın tarihi, fotoğraf çekim teknikleri vs. dersleri da vardı. Keyifli derslerdi. Bana düşünce boyutunda faydası oldu sanırım. Okumakla öğrenmekten ziyade uygulayarak öğrenmek iyidir.

Fotoğraf yolculuğu zor olsa da bir o kadar da keyiflidir. Zor olan kısım ülkemizde fotoğrafçılığın basit bir uğraş olduğunun düşünülmesi ve elinde makine olan herkesin kendisini fotoğrafçı ilan etmesi hatta fotoğraf sanatçısı olduklarını söyleyip işin felsefesinden bile bihaber olmalarıdır.

Akın Acar

Fujiwalk: Fotoğrafçılığın hayatınızı iyileştirdiğini, farklılaştırdığını düşünüyor musunuz? Öyleyse nasıl?

Akın Acar: Fotoğraf hayatımı iyileştiriyor. Çünkü kendimi ifade etmeme yardımcı oluyor. İnsanların farkına varamadıkları küçük dünyaları fotoğraflayarak doğanın bilinmeyen yönlerini önlerine koymayı önemsiyorum. Çünkü farkındalık oluşturduğumu düşünüyorum. İnsanlar bilmedikleri, farkına varamadıkları şeylere karşı duyarlı hale getiriyorsunuz. Bundan daha güzel ne olabilir?

Fujiwalk: Fotoğraf üretirken, farklı projeler üzerinde mi çalışıyorsunuz, yoksa o anda hissettiğiniz duyguların fotoğrafları peşinde mi koşuyorsunuz?

           Akın Acar: Projeler üzerinde çalışıyorum. Aslında ana tema: “Doğanın sürekliliği ve insan yaşamının kalitesi küçük canlılara bağlıdır.”

2011 yılından itibaren bu tema üzerinden fotoğraf projeleri yaptım. Yurt dışına yapılan böcek kaçakçılığını konu edindiğim “ Kayıp Cennet”, sularımızın kirliliğinin canlılar üzerindeki etkisini anlatan “Cansuyu” vb.

AkınAcar

Fujiwalk: Fotoğrafını çektiğiniz konuyla ne kadar güçlü bir bağlantınız var ve bu bağlantıyı tanımlayabilir misiniz?

           Akın Acar: Kopmaz bir bağlantım var. Doğa ve insan arasındaki bağlantı gibi. İnsan, doğa olmadan var olamaz. Umarım bunu anlamak için çok geç kalmayız. Fotoğrafladığım konular küçük olabilir ama gerçekte çok önemli konular. Bir civatanın yerinden oynaması bir gemiyi batırabilir derler ya, öyle birşey.

Fujiwalk: Son zamanlarda kullandığınız camera ekipmanlarınız nelerdir?

           Akın Acar: Aynasız makinelere yönelmiş durumdayım. Hafif olmaları işime geliyor.

Fujiwalk: Tek lensle fotoğraf çekmek zorunda kalsanız hangi lensi tercih edersiniz?  Sebebini açıklar mısınız?

           Akın Acar: Tabiki makro objektif tercih ederdim. Çünkü ben makro çekiyorum.

Akın Acar Fujıfılm Xt1 60mm

Fujiwalk: Fotoğraf makinanızla aranızdaki ilişki nedir? Sadece bir araç mı yoksa aranızda güçlü bir bağ var mı?

Akın Acar: Fotoğraf makinesi benim için aramda güçlü bir bağ olan araçtır. Eskiler elinde tesbih olmadan sokağa çıkmazlarmış. İlla o, ellerinde olacak. Benimki de o misal yani. Elimizde tuttuğumuz bir makine olmazsa eksiklik hissederiz.

Fujiwalk: Fotoğraf çekerken müzik dinler misiniz? Müziğin görsel deneyimi geliştirdiğini düşünüyor musunuz? Bu konudaki düşünceleriniz nelerdir.

           Akın Acar: Fotoğraf çekerken doğanın ritmini duymaya çalışırım. O da bir müziktir kendi dilince. O bana yetiyor.

 Müziğin görsel deneyimi geliştirme meselesine gelince sinema ve müzik ayrılmaz bir bütündür. Filmdeki hikaye ile müziğin ritmi uyumlu bir şekilde gider. Hele bazı film müzikleri vardır ki sadece onu dinleyerek aklımızdan hikaye yazabilir ve onu görselleştirebilirsiniz. “İyi, Kötü ve Çirkin” filmini bilirsiniz. Kullanılan film müziği olmasaydı bence o film bir klasik olamazdı.   Aynı mantıkla fotoğraf ve müzik etkileşimi söz konusu olabilir derim.

Akın Acar Fujıfılm Xt1 60mm

         Fujiwalk: Fotoğraf çekerken hangi sanat dallarından besleniyorsunuz en çok hangisi ve neden?

Akın Acar: Edebiyat, sinema ve resim diyebilirim. En çok sinemadan besleniyorum çünkü sinema fotoğraflar yığınından oluşuyor. İzlerken orada olağanüstü güzellikte çekimleri yakalamak hoşuma gidiyor. Fotoğraf olarak kalabilecek kalitede sahneleri görmek beni heyecanlandırıyor.

Fujiwalk: Fotoğrafta çekim sonrası işlemlere nasıl bakıyorsunuz, sizin için ne kadar önemli ?(photoshop, lightroom etc)…

           Akın Acar: Herkes istediğini yapsın diyorum bu konuda. Dijital dünyanın nimetlerinden yararlanmak kötü olmasa gerek. Ben doğa fotoğrafçısı olarak doğallıktan yanayım. Ben böyle seviyorum. Bazen gerektiğinde renk, kontras, ışık, kesme ayarları yaparım. Doğanın hızına yetişemediğim anlarda ufak düzenlemelere gerek duyabiliyorum.

Akın Acar Fujıfılm Xt1 60mm

Fujiwalk: Kendinizi biraz yavaşlamış ve kaybolmuş hissettiğinizde yeniden çalışmaya başlamak için nereden veya nelerden ilham alıyorsunuz?

           Akın Acar: Böyle durumlarda kendimi doğaya atmam yeterli geliyor bana. Doğanın her mevsimi, her ayı, her günü hatta her saati birbirinden farklıdır. Ve size her zaman ilham vermeye hazırdır. Konu bulmakta zorlanmazsınız. Işığın bitkilerle cilveleşmesi, su taneciklerinin göz alıcı ışıltısı, renklerin davetkarlığı, küçük canlıların yaşam telaşı sizi hemen uyandırıverir kaybolmuşluğunuzdan.

Akın Acar Fujıfılm Xt2 80mm

             Fujiwalk: Fotoğraf söz konusu olduğunda en büyük zayıflığınız nedir? Bunu     geliştirmek için ne yapıyorsunuz?

Akın Acar: Eğer bu soru fotoğraf çekim becerileri ve fotoğrafın felsefesi ile ilgili ise fotoğraf dünyasında bulunduğunuz nokta ile ilgili cevap vermemiz gerekir. İnsanların sizi alkışlamaları, takdir etmeleri bu zayıflıkları örtmemeli. Fotoğrafın  bir geçmişi ve bir de sürekli gelişen  yüzü var. Geçmişten habersizseniz ve gelişmelerden uzaktaysanız zayıflamaya başlarsınız.

Akın Acar Fujıfılm Xt2 80mm

Fujiwalk: Fotoğraf söz konusu olduğunda en güçlü yanınız nedir? Bu gücü nasıl beslediğinizi düşünüyorsunuz?

           Akın Acar: Fotoğraf söz konusu olduğunda en güçlü yanım sabrımdır. Bu sabır fotoğraf deneyimlerimle beslediğim bir sabırdır. Bir konuyu en iyi şekilde görüntülemek için saatlerce beklerim. Kafanızda netleşmesi için  küçük canlılar dünyasından örnek vereyim. Mesela çiftleşme sonrası dişi mantislerin erkeklerini yemelerini fotoğraflamak için işin sonunu beklemek gibi. Bu saatler sürebilir ve siz o anı beklersiniz.

Akın Acar Fujıfılm Xt2 80mm

Fujiwalk: Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?

           Akın Acar: Hep aynı şeyleri çeken veya başkalarının çektiği fotoğrafların türevlerini üreten bir fotoğrafçı olmayın. Eğer iyi şeyler yapmak istiyorsanız farklı olmanın yollarını arayın.

Lütfen bu gönderiyi paylaşın, bilgi paylaştıkça çoğalır. Beni İnstagram'da takip etmeyi unutmayın. @huseyinaldirmaz